Calitatea apei – Surse, Analize, Calitate

SURSE

Compania de Apa SOMES (C.AS.S.A.) cumpara apa bruta de la cei ce administreaza aceasta resursa naturala, o trateaza si o distribuie clientilor sai. Calitatea apei potabile, tehnologiile si cantitatile de reactivi folosite pentru potabilizare depind foarte mult de calitatea apei brute.

În prezent, folosim ca si surse de apa bruta lacurile Gilau si Somesul Cald precum si sursa subterana Floresti. Din 2010, sursa de baza de apa bruta a ariei deservite de Compania noastra va fi lacul Tarnita, cu o calitate mult mai buna a apei brute. Aceasta va Însemna o siguranta suplimentara În exploata re, posibilitatea ca pe viitor sa alimentam si alte zone (inclusiv judetul Salaj) din aceasta sursa, precum si un consum mult mai mic de reactivi, materiale si energie pentru a potabiliza apa.

Zona lacului Tarnita are mult mai putine surse de poluare, este situat Într-o zona naturala protejata si exista un plan de prevenire a poluarii bazinului de captare Însusit si aplicat de toate autoritatile si institutiile care au pârghii referitoare la protectia mediului.

Apa potabila dintr-o sursa bruta bunava fi ea insasi mai buna!

TRATARE

Dupa captare, apa este supusa unor procese complexe de purificare si tratare, care folosesc tehnologii si materiale costisitoare. Aceste procese au loc la Statiile de Tratare, cu exceptia zonelor deservite de surse subterane a caror apa, fiind filtrata natural de soiurile din care provine, trebuie de regula doarciorinata. Statia de Tratare Gilau si laboratoarele sale – care deservesc sistemul zonal Cluj (ClujNapoca si cca. 50 de localitati rurale din judetul Cluj) – au fost continuu modernizate dupa 1992.

O alta etapa de modernizare si imbunatatiri de proces are loc În perioada 2007-2009 prin Programul ISPA. Laboratoarele sunt pe cale de a fi acreditate conform standardelor de calitate. Prin Ordinul nr. 2029/2007 al Ministrului sanatatii publice, laboratoarele de apa potabila ale

Companiei de Apa SOMES au fost Încluse În Lista laboratoarelor care efectueaza monitorizarea calitatii apei potabile in cadrul controlului oficial al apei potabile. Celelalte Statii de tratare si surse din zona preluata de Companie Începând cu Iulie 2006 din judetele Cluj si Salaj vor fi modernizate prin Programul din Fondurile de Coeziune (20082013).

Clujul are a treia cea mai ieftina apa dintre toate orajele din Roamania care au beneficiat de programul de modernizare a infrastructurii.

ANALIZE

Analizele de calitate a apei efectuate de catre Compania de Apa SOMES În vederea certificarii potabilitatii se fac În conformitate cu Legea 458/2002 si Legea nr. 311/2004 a calitatii apei care la rândullor sunt aliniate la prevederile Directivei Cadru Europene a Apei 2000/60/CE.

La Statiile de tratare, analizele probelor de apa se fac În cadrul laboratoarelor de productie dotate cu aparatura moderna si prin procedee complexe ce includ (dar nu se limiteaza la) spectrofotometria cu absorbtie atomica. Apa ce trece prin fluxul de tratare este analizata 24 de ore din 24 in toate etapele, inclusiv În rezervoare si la iesirea spre reteaua de distributie, prin procedee fizico-chimice, biologice si bacteriologice. Sunt controlati parametrii calitativi cum sunt: temperatura, turbiditate, conductivitate, pH si c10r liber. La nevoie probele sunt prelevate si analizate din ora in ora, zi si noapte, sapte zile pe saptamâna.

Apa continua sa fie monitorizata si analizata si dupa ce ajunge În statiile de pompare si bineînteles – În reteaua de distributie. Pentru sistemul zonal Cluj de exemplu, CASSApreleveaza apa, În scopul analizei calitatii, din cca. 35 de puncte fixe si aleatoare din Întreg sistemul de distributie. Anual, doar În sistemul Cluj se efectueaza cca. 3.000 de analize. Sistemul de calitate implementat pentru acreditarea laboratoarelor nu permite nici o eroare În procesul de analiza.

VERIFICARE

Analizele de calitate a apei potabile distribuite de Compania de Apa SOMES sunt dublate de cele efectuate de catre autoritatile responsabile cu sanatatea publica: Autoritatea de Sanatate Publica a Judetului Cluj si Directia Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a Judetului Cluj.

Apa furnizata de Compania de Apa SOMES este de asemenea analizata În laboratoare proprii de catre o serie de firme care folosesc apa potabila În procesul de productie (alimente, medicamente etc.) si pentru care puritatea acestei ape este importanta.

Compania de Apa SOMES face public in presa, de multi ani, un buletin saptamânal de calitate continând principalii parametrii analizati ai apei potabile distribuite.

De asemenea, buletinul saptamânal de calitate al apei din reteaua de distributie a sistemului zonal Cluj poate fi descarcat de pe portalul CASSA- www.casomes.ro.

STIATI CA…?

…apa potabila de o buna calitate distribuita prin retelele publice poate ajunge la robinetul utilizatorilor finali cu o calitate  inrautatita. Practic toate investitiile derulate pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii de alimentare cu apa, inclusiv cele destinate retelelor propriu-zise, au ca obiectiv final calitatea apei. Pentru Cluj-Napoca, nu doar Statia de Tratare a fost si este modernizata ci si o buna parte din retelele de distributie. O buna parte din retele de apa din noile orase din judetele Cluj si Salaj preluate din Iulie 2006 au fost si ele modernizate prin programul SAMTID.

…asa cum se stie Însa, Clientul Companiei de Apa SOMES În cazul condominiilor (cladirilor cu mai multe locuinte) este Asociatia de proprietari/locatari. Noi avem obligatia legala si contractuala sa livram apa de calitate conform normelor la nivelul bransamentului imobilului.

…problema este ca pe masura ce timpul trece, tot sistemul public – de la surse, la tratare pâna la retele si bransamente sunt modernizate sau pe cale de a fi, În schimb retelele interioare ale acestor imobile si care sunt in proprietatea Asociatiilor, se invechesc iar locatarii nu pot sa le inlocuiasca. Iar apa de o calitate perfect corespunzatoare la nivelul bransamentului, ajunge degradata la robinetul utilizatorului final, datorita starii necorespunzatoare a retelelor interioare. Este o problema pe care noi nu o putem influenta, dar care ar trebui sa va dea de gândit.

…conform unor studii, intre 25 si 40% din apa imbuteliata pe care o cumparati este in fapt apa potabila de la robinet.

…de cele mai multe ori, cu pretul unei sticle de 0,5 litri de apa Îmbuteliata – care poate nu este decât apa de robinet – puteti cumpara 1000 de litri (!!) de apa potabila pe care o distribuie Compania de Apa SOMES.

…unele ape Îmbuteliate vândute nu sunt intotdeauna filtrate si nu sunt obligatoriu mai pure sau mai sigure decât majoritatea apelor distribuite la robinete

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: