Scoli pentru un viitor verde

Organizatia internationala WWF (World Wide Fund for Nature), prin filiala din Romania WWF- Proiectul Dunare Carpati si Editura CD PRESS, prin revistele educationale Terra Magazin, Doxi si Pipo, lanseaza din 4 ianuarie 2010 in Romania proiectul educational si concursul national Scoli pentru un viitor verde.

Proiectul a plecat de la ideea ca scoala trebuie sa fie un loc in care toata lumea se gandeste la binele celorlalti si la un viitor cat mai bun si mai curat, pe o planeta in care oamenii traiesc in armonie cu natura. In afara de cifre si litere, scoala trebuie sa „livreze” copiilor bazele unui simt civic dezvoltat, ale unei responsabilitati fata de mediul si comunitatea in care traiesc.

“Scoli pentru un viitor verde” se adreseaza tuturor scolilor si gradinitelor din Romania si urmareste realizarea de activitati instructiv-educative, cu scopul de a informa prescolarii, elevii, cadrele didactice, parintii si comunitatile locale in legatura cu problemele actuale de ecologie, dar si de a dezvolta in randul copiilor responsabilitatea fata de comunitatea si mediul in care acestia traiesc si invata. Astfel, timp de cateva luni la rand, sute de elevi si profesori de toate varstele vor initia diferite activitati ecologice in scolile si comunitatile in care traiesc.

Concursul este structurat pe trei sectiuni, in functie de categoria de varsta: Pipo (pentru invatamantul preprimar), Doxi (pentru invatamantul primar) si Terra Magazin (pentru gimnaziu si liceu). Pentru anul scolar 2009-2010, perioada de desfasurare a Programului “Scoli pentru un viitor verde”, editia I, este 5 ianuarie 2010 – 31 mai 2010.

Un lucru inedit pe care copiii vor trebui sa-l faca pentru a putea intra in cursa pentru premiile finale va fi un jurnal al concursului, care sa includa toate povestile si episoadele semnificative de pe durata proiectului. Minim o data pe luna, coordonatorii echipelor inscrise vor trimite, pe adresa redactiei CD Press, o pagina din acest jurnal, insotita de fotografii, filme sau desene care sa ilustreze actiunea sau campania initiata de echipa respectiva.

Cele mai frumoase pagini vor fi publicate in revistele Terra Magazin, Doxi si Pipo si vor fi postate pe site-ul concursului, http://www.scolipentruunviitorverde.ro, unde pot fi accesate, de asemenea, detaliile despre concurs (modalitati de inscriere, regulament, materiale didactice gratuite etc.),

“Scolile vor juca un rol esential in procesul de dezvoltare sustenabila, fiind printre primele institutii care vor trebui sa-si reduca impactul negativ asupra mediului. In afara de asta, scoala trebuie sa fie spatiul in care tinerii sa se formeze ca si viitori cetateni responsabili ai planetei si care sa deprinda un stil de viata sanatos si in armonie cu natura.”

Luminita Tanasie, Country Manager, WWF Romania.

„Misiunea organizatiei noastre este aceea de a construi un viitor durabil, in care oamenii traiesc in armonie cu mediul. Programul «Scoli pentru un viitor verde» este un pas important in această directie, demonstrand un progres al romanilor `n `ntelegerea mai adanca a problemelor de mediu. WWF sustine Programul National «Scoli pentru un viitor verde» cu toata increderea ca acesta va creste si va evolua in urmatorii ani.”

Andreas Beckmann, director regional WWF Programul Dunare-Carpati

“Impreuna cu partenerul WWF am demarat Proiectul «Scoli pentru un viitor verde», adresat tuturor unitatilor de invatamant din Romania, cu scopul de a dezvolta atitudini ecologice in randul copiilor, de a-i determina sa devina activi in actiunile de protectie si de conservare a mediului, de a constientiza ca viitorul planetei depinde de ceea ce realizeaza ei astazi.”

Costin Diaconescu, director general Editura CD PRESS

Mediatizat in peste 2800 de unitati de invatamant din Romania, proiectul se bucura si de sustinerea Societatii de Geografie din Romania, Institutului de Geografie al Academiei Romane, Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului si Ministerul Mediului.

Sursa: http://www.ecomunicate.ro

Advertisements

1 comment so far

  1. P. Marin on

    Felicitari pentru astfel de initiative. E o placere sa vad ca internetul poate fi folosit pentru educatie. Va voi urmari frecvent site-ul.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: