Cum sa facem sa le placa matematica copiilor nostri?

Oare de ce nu le place matematica copiilor nostri? Oare metodele de invatare folosite nu sunt cele mai captivante, motivante? Aceeasi intrebare si-a adresat-o si pedagogul si profesorul de matematica, Wiggo KILBORN, din Suedia. “ Practic, şi-a petrecut toată viaţa încercînd să găsească răspunsul la întrebarea: care este cea mai bună metodă de a-i învăţa matematică pe copiii noştri, începînd din clasa I?”

In privinta tarilor din est se pare ca regimul sovietic si-a pus foarte puternic amprenta asupra sistemului de predare a matematicii in scoli. Dar sa vedem ce spune Wiggo Kilborn:

Ca elev în România – şi cunosc mulţi alţi români în aceeaşi situaţie –, deşi matematica era o parte importantă a programei de învăţămînt, am considerat-o aproape din primul moment neatrăgătoare. Este oare din cauza felului în care este predată, începînd în clasa I?
”Acum cîţiva ani am asistat la o serie de ore de matematică în Serbia şi am vorbit şi cu colegi din Rusia, Polonia, Ungaria etc. Cred că în Estul Europei sistemul de învăţămînt a fost foarte mult influenţat de cel sovietic, care priveşte matematica ca pe ceva foarte abstract şi formal. E ciudat să le insufli copiilor acest sentiment, fiindcă matematicienii ar spune că matematica este un joc, unul cu reguli multiple, desigur, dar foarte atrăgător, care te „prinde“. Aşa se face că în aceste ţări, unde sistemul sovietic de învăţămînt a lăsat sechele (dar nu numai în ele), deşi există o mulţime de matematicieni valoroşi, majoritatea populaţiei nu priveşte cu plăcere matematica. Aş spune că acest conflict între matematica pură şi cea „de zi cu zi“ are rădăcini mai vechi în Europa, începînd din secolul al XVII-lea, odată cu „algebrizarea“ ei, cînd matematica a ajuns să se confunde cu algebra şi să fie predată astfel. Sigur că, în acelaşi timp, a fost o perioadă minunată în privinţa descoperirilor matematice fără precedent, dar aceasta a devenit tot mai abstractă pentru oamenii obişnuiţi. Vechii greci se raportau în alt fel la matematică, era considerată o parte a armoniei şi înţelegerii universului, nu o abstracţiune. Acest lucru am încercat să-l reliefez în cărţile mele privind metodele de predare a matematicii.”

Sursa [http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=280&cmd=articol&id=10918]

Echipa NoteMari.ro crede in puterea schimbarii si prin site-ul creat ofera o alternativa la sistemul de educatie traditional.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: