Origami: arta si joc in cultura japoneza

Nimeni nu stie cand a fost inventata arta impaturirii hartiei. Unii istorici spun ca a fost inventata imediat dupa aparitia hartiei in 105. Hartia a fost adusa in Japonia de calugari budisti in secolul VI si arta impaturirii hartiei a venit odata cu ea. Unele modele de origami au fost introduse in ceremonialele religioase shintoiste. De fapt, cuvantul “kami” este si sinonim pentru spirit sau zeu. Modelele asociate ceremoniilor shintoiste au ramas neschimbate de-a lungul timpului. Deoarece tehnicile si modelele se transmiteau pe cale orala o multime dintre ele s-au pierdut. Primul manual a aparut in 1797 – “1000 de cocori”, publicat de Senbazuru Orikata. Cel mai mare cocor din lume a fost realizat in 1998 in Akita, Japonia, dintr-un patrat cu latura de aproximativ 65 metrii. Au participat peste 200 de oameni la impaturire.

Origami e mai mult decat un joc, e o combinatie arta- joc, in care iti perfectionezi privirea in spatiu, e un mod practic de a aplica ce inveti la geometrie. Multi copii pasionati de origami au dezvoltat o profesie care aplica la scara larga acest joc in viata: au devenit arhitecti, ingineri constructori, artisti plastici. Confectionarea de origami mai are un rol important: terapeutic. Lucrul cu mainile ofera o stare de relaxare si linistire a proceselor mentale, o relaxare absolut necesara in contexul lumii actuale atat pentru adulti, cat si pentru copii. Un parinte, discutand despre copilul sau mi-a spus recent: “ Iulia, se trezeste in vis si se apuca sa numere” Copilului i s-a indus ideea ca nu esta suficient de bun si a devenit atat de stresat in a depasi aceasta remarca incat incerca si in somn sa fie mai bun. Cat de departe putem merge cand vrem cu tot dinadinsul sa “educam” un copil?

Nu-i inhibam potentialul in momentul in care fortam nota? Un moment de reflectie, va rog…Sunt copiii nostri si merita ce e mai bun…insa pentru a fi cei mai buni conteaza cum ii educam.

Iulia Trif, Note Mari

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: